Adresse

Telefon

Rodbehandling

Når vi foretager en rodbehandling er der tale om et præcisionsarbejde. En tands rod og rodkanaler er nemlig ofte ganske små, kringlede og svære at komme til under en behandling.

“​Vi hjælper dig med at blive smertefri og få en bedre tandsundhed.

Pernille Hansen, klinikassistent

Har du spørgsmål?

Så er du altid velkommen til at kontakte os på telefon eller mail. Ellers har vi prøvet at besvare nogle af de mest hyppige spørgsmål nedenfor.

Der kan være flere årsager til at tænder skal rodbehandles.

Den mest almindelige er caries – huller i tænderne. Får du et dybt hul i tanden, kan bakterier trænge ned til tandens nerve og starte en nervebetændelse.

En anden grund kan være små revner i tanden forårsaget af gamle sølvfyldninger. Her kan bakterierne også finde vej til tandens nerve med en nervebetændelse til følge.

Hvis nervebetændelsen ikke bliver rodbehandlet i løbet af kort tid, kan bakterier frit sprede sig fra din tandrod til kæbebenet omkring rodspidsen. En sådan nervebetændelse kan være særdeles smertefuld, og i mange tilfælde udvikle sig til en regulær tandbyld, hvis den ikke kommer under behandling hos os.

Det korte og simple svar er: Nej. Hvis din tand er inficeret er det nødvendigt, at rodbehandle den. Bliver den ikke det vil tandproblemet kun blive større og mere smertefuldt efterhånden som tiden går, og du kan miste tanden.

Inde i selve tanden er der en kanal, som består af blødt væv. Den kaldes nerven. Det er den, vi behandler ved en rodbehandling. En sådan behandling foregår typisk på denne vis:

Først og fremmest lokalbedøver vi dig. Dernæst finder vi ned til området hvor tandnerven er. Hos nogle er nerven stadig ”levende” mens den er helt død hos andre. Når vi har fundet nerven i tanden fjerner vi den og renser de små rodkanaler meget omhyggeligt. I kindtænder kan der være op til fire rodkanaler. Det er vigtigt, vi får fjernet alt vævet hele vejen ned til spidsen af tandroden. Det er et præcisionsarbejde for os, men nødvendigt for at komme dine smerter og symptomer til livs.

Efter dette skyller vi tanden og tandkanalen med et desinficerende middel. Den sidste del af rodbehandlingen foregår ved at vi fylder et materiale ned i rodkanalen for at forsegle den og beskytte den imod bakterier. Denne del af rodbehandlingen kaldes en rodfyldning.

Rodbehandlede har behov for en tandkrone.

I tiden efter en rodbehandling kan du opleve mindre ømhed, men som regel mærker du ikke noget. Hvis ømheden ikke forsvinder hurtigt, kan den fjernes med almindelige smertestillende tabletter som eksempelvis Panodil. Hvis symptomerne ikke går væk efter et par dage, så skal du kontakte os.

 

De fleste rodbehandlede tænder har behov for en tandkrone. Årsagen er, at rodbehandlede tænder mister deres blodforsyning når nerven fjernes fra selve tanden. Det gør tanden mere skrøbelig og ”sprød” og den har derfor en større risiko for at knække end tænder, der ikke er rodbehandlede.