​Paradentose

Chancen for at du har hørt om tandsygdommen paradentose er stor. Har du ikke oplevet den på egen krop har du nok hørt om andres kamp mod ”de løse tænders sygdom”, som paradentosen også kaldes.

Nogle har lettere ved at få paradentose end andre. Men selve kimen til problemet er det samme. Nemlig de belægninger og bakterier der samler sig i munden og sætter sig på og langs med tandkødet.

Bliver belægningerne ikke fjernet – enten af dig selv eller af os - kan de starte en tandkødsbetændelse ved at trænge ned i tandkødslommen. Betændelsestilstanden kan hen ad vejen udvikle sig til paradentose, hvis du ikke får den behandlet.​

​Når du besøger os er den vigtigste
​her på klinikken, dig!

Helle

Sådan opdager du paradentose

Paradentose kommer snigende med tiden, så mange af os ved faktisk ikke, at vi har paradentose før problemerne er meget fremskredne. Her kan tænderne begynde at føles løse eller endog begynde at falde ud.

Vi kan måle os frem for at opdage eventuelle paradentosesymptomer. Her undersøger vi typisk dybden på dine tandkødslommer. Vi kan også tage røntgenfotos, som afslører et eventuelt svind af dine kæbeknogler, der er karakteristisk ved en paradentose.

En tommelfingerregel er at sunde tandkødslommer typisk er 0 - 3 mm dybe. Ved 3 – 5 mm dybde har du begyndende paradentose, mens 5 - 7 mm ses ved en moderat paradentose. Er dine tandkødslommer dybere end 7 mm er din paradentose alvorlig og fremskreden.

Sådan mærker du paradentose

Paradentose gør dine tænder mere og mere løse. Det sker, da tandkødsbetændelsen ganske langsomt nedbryder knoglen og dermed det væv, der fastgør og støtter dine tænder. Efterhånden som paradentosen udvikler sig, forøges risikoen for, at tænder flytter og løsner sig så meget, at de til sidst falder ud.

Kan du få paradentose

Ja, det kan du. Enkelte mennesker er tillige disponerede for alvorlig paradentose på grund af sygdom og arvelige eller hormonelle faktorer. Sukkersyge er et eksempel herpå.

Den alvorligste form for paradentose oplever vi mellem tænderne og ved de bageste kindtænder, hvor det også er mest vanskeligt at fjerne belægninger ved brug af tandbørste og tandtråd.

Kan jeg undgå paradentose

Udover at overholde dine regelmæssige tandlægebesøg hos os, kan du faktisk selv være med til at undgå paradentose ved hyppig brug af tandtråd og tandbørstning efter måltiderne – og mindst to gange dagligt.

Du kan også selv være på vagt overfor sygdommen og dermed opdage den i tide, så den hurtigt kan komme under professionel behandling. Her er nogle symptomer på begyndende tandkødsbetændelse og paradentose:

Blødende tandkød ved brug af tandbørste/tandtråd

Hævet tandkød ved brug af tandbørste/tandtråd

Dårlig ånde

Ømt tandkød

Mørke rande på tandkød

Begyndende løse tænder

Sådan behandler vi paradentose

Har vi fundet ud af, at du har paradentose, gør vi to ting. Vi behandler sygdommen, og instruerer dig i hvad du selv kan gøre mod problemet i form af bedre mundhygiejne med tandbørstning, massage af tandkødet og brug af tandtråd og/eller tandstikkere.

Vores paradentosebehandling indebærer, at dine tænder og tandkødslommer skal dybderenses for tandsten og skadelige belægninger. Både over og under tandkødsranden. Vi anvender også laser i kampen mod paradentose.

Laser til bekæmpelse af paradentose

Laser er effektiv og ret smertefri til paradentosebehandlinger. Med den får vi bekæmpet de skadelige bakterier som forårsager din paradentose dybt nede i tandkødslommerne. Såfremt dine tandkødslommer er meget dybe og betændte, kan behandlingen foregå under lokalbedøvelse.

Det kan også være, at du skal supplere paradentosebehandlingen med en antibiotikakur, for at tage de sidste rester af betændelsen. Det forklarer vi dig nærmere om under dit besøg hos os.

Efter paradentosebehandlingen

Efter paradentosebehandlingen er det meget vigtigt, at holde tænderne så rene som overhovedet muligt. Vi instruerer dig i hvordan du gør det bedst.

Kan parodontose kureres

Det korte svar er nej. Desværre. Er du disponeret for paradentose kan hverken vi eller du selv fjerne problemet helt og holdent. Du kan ikke blive helbredt i traditionel forstand, men sammen kan vi forebygge og standse en yderligere udvikling af din paradentose og dermed holde den i skak.​

Eremitageparken 363, st. B    /    2800 Lyngby    /    Tlf.: 45 87 10 20   /    E-mail: klinik@hellebrandt.dk    /    CVR: 29000441